5 calitati necesare unui bun manager

Nu putini sunt cei care viseaza la un job de manager. Desigur, tuturor ne place sa credem ca am fi buni sefi si lideri, insa nu toti avem calitatile necesare. Le putem invata, le putem deprinde de-a lungul multor ani de experienta ori ne putem naste cu ele. Sa vedem, insa, care sunt acestea si de ce sunt atat de importante!

  1. Rational si echilibrat. In calitate de manager, te vei afla intotdeauna in centrul atentiei, asa ca nu iti poti permite sa ai iesiri violente, necontrolate, sa iti expui stresul in fata celorlalti. Nu toti te vor placea, desigur, insa nu e nevoie sa le dai motive sa se indoiasca de profesionalismul tau! Vei avea un mare impact asupra subalternilor tai, asa ca ramane de datoria ta sa creezi un mediu de lucru placut…si sa le castigi respectul.
  2. Intelept. Vei avea de luat multe decizii, multe cu un impact mare asupra companiei pe care o conduci. Te vei confrunta cu multe probleme ale angajatilor tai, unele de natura profesionala, altele de natura personala. Ce trebuie sa intelegi este ca NU e de datoria ta sa le rezolvi pe toate! Viata personala trebuie sa ramana distincta de cea profesionala, caci jobul tau este unul de manager, nu de psiholog de serviciu. Iar deciziile luate de tine vor fi obligatoriu unele rationale, in cunostinta de cauza, si nu unele bazate pe emotii si sentimente.
  3. Pregatit. Pregatit fizic, intelectual, emotional pentru toate atributiile impuse la locul de munca. Daca le ceri celorlalti performanta, trebuie sa fii capabil sa o oferi si tu. Pregatirea profesionala este la fel de importanta ca si experienta si cunoasterea domeniului de activitate, asa ca angajatii vor fi mai degraba stimulati de un lider care stie cum merg lucrurile in companie decat de un sef autoritar. Puterea exemplului este mai valoroasa decat tonul ridicat al vocii!
  4. Clar in exprimare. Vei avea multe lucruri de transmis, asa ca fii intotdeauna coerent si concis. Atunci cand angajatii au intrebari suplimentare ori nelamuriri, nu ezita sa le raspunzi. Ai nevoie de oameni in jurul tau cu care sa lucrezi, nu vei putea face totul de unul singur – asa ca fa-te inteles, auzit si asigura-te ca cei cu care lucrezi primesc respectul cuvenit!
  5. Discretie, discretie! In calitate de manager, vei avea acces la informatii confidentiale, atat legate de companie, cat si de angajati si colaboratori. Pastreaza discretia si nu impartasi „secretele” cu nimeni – informatiile confidentiale trebuie sa ramana asa!