Avem o listă întreagă de sugestii pentru a te ajuta să creezi o reclamă eficientă
Scopul principal al unei reclame este să capteze atenţia publicului ţintă şi să aducă cât mai mulţi clienţi. Însă o reclamă eficientă nu înseamnă ca acesta să fie pe placul tuturor, ci de a atrage atenţia segmentului de piaţă căruia i se adresează. O reclamă eficientă se caracterizează prin trei cuvinte: simplu, ingenios şi foarte eficient.
În acest domeniu simplitatea este cea mai bună metodă de aplicare. Reclamele nu trebuie să fie complicate, încarcate cu tot felul de simboluri grafice şi ilustraţii, texte înghesuite, scrise cu mii de tipuri de caractere, ci simple şi eficiente, capabile să atragă atenţia publicului ţintă şi să determine clienţii să utilizeze sau să cumpere acel produs.
Eficienţa unei reclame constă de fapt pe o bază largă de reguli importante, dar şi foarte simple, conturate de-a lungul anilor de oameni ca David Ogilvy, a căror competenţă şi experienţă nu le pune la îndoială pe acestea. Regulile sunt confirmate totodată şi de cercetările actuale, technologia modernă fiind capabilă să analizeze sute de mii de reclame. Este vorba de câteva sfaturi şi reguli, de care trebuie să ţinem cont în cazul în care vrem să avem o reclamă simplă, ingenioasă şi foarte eficientă. Urmând sugestiile precizate mai jos, îţi poţi promova produsul sau serviciul într-un mod foarte uşor şi benefic, realizând astfel să stârneşti curiozitatea clienţilor din grupul ţintă şi să creşti numărul de persoane interesate de product.
Primele etape pe care trebuie să le parcurgi chiar de la început sunt următoarele: în primul rând trebuie să ţii cont de faptul că scopul reclamelor este să capteze atenţia, dar pentru a avea sută la sută succes, reclamele trebuie să vândă produsul. În al doilea rând trebuie să stabileşti cu claritate publicul ţintă: cui te adresezi, care pot fi persoanele interesate. Totodată să nu uiţi care este obiectivul reclamei. Şi nu în ultimul rând, să faci o listă cu beneficiile produsului sau serviciului pe care vrei să îl promovezi.
Ce rămâne de făcut după paşii enumaraţi mai sus? Să scrii textul reclamei. O reclamă eficientă impune un mesaj pe măsură. După cum am menţionat, mesajul trebuie să fie simplu, ingenios şi eficient, capabil să atragă atenţia şi să îi convingă pe clienţi că produsul/serviciul promovat este ceea ce le lipseşte din viaţa de zi cu zi. Aşadar pentru ca reclama ta să aibe 100%, ţine cont de următoarele sfaturi:
- Trebuie să captezi atenţia într-un mod foarte simplu, dar şi să generezi o nevoie imediată a persoanelor din grupul ţintă. Oferă-i clientului o soluţie pentru nevoia care o are, aminteşte-i că există o cale rapidă şi simplă pentru a-i satisface acea nevoie.
- Schimbă textul reclamei cu speech-ul unui om de vânzări pentru a testa dacă acesta dă impresia de o conversaţie! Pentru a purta o conversaţie cu publicul ţintă, exprimă-te acestora la persoana I!
- Nu uita de titlu, deoarece acesta este cel mai important! Titlul trebuie să fie atractiv şi concis, să fie interesant, să stârnească curiozitatea şi să-l îndemne pe cititor la acţiune. Dacă prin titlu nu reuşeşti să captezi atenţia clienţilor, ai de-a face cu un eşec.
- Textul reclamei trebuie să semene cu o piramidă inversă. Ce înseamnă asta? Să înceapă cu informaţiile cele mai atractive şi să se încheie cu cele mai plictisitoare, cu detaliile de cumpărare. Astfel reuşeşti să îl îndemni pe client să privească reclama de la început până la sfârşit.
- Scrie reclama potrivit canalelor prin care o vei transmite şi în funcţie de cele pe care le utilizează clienţii din grupul ţintă.
- Adaptează-ţi mesajul în funcţie de publicul ţintă şi foloseşte un limbaj comun cu expresii şi cuvinte cât mai simple!
- Evită overselling-ul cât mai mult posibil în speranţa să atragi cât mai multe persoane din publicul ţintă! Oferă numai oferte şi servicii pe care le poţi suplini.
- Mesajul trebuie să fie concret şi credibil, capabil să convingă şi să îndemne clientul că utilizând produsul sau serviciul promovat, va avea un câştig instant şi va putea să-şi satisfacă nevoile într-un timp extrem de scurt.
- Asociază textul reclamei cu o imagine interesantă! Evită ilustraţiile banale şi ţine cont de faptul că scopul tău este să atragi interesul persoanelor ţintă.
- Prin folosirea cuvintelor precum gratis, ofertă, ieftin, premii, sume de bani şi aşa mai departe, eficienţa reclamei tale creşte şi asta îţi poate aduce numai beneficii.
- Pune întrebări! Textele pot stârni uşor curiozitatea sub formă de întrebări. Însă ai grijă ca acestea să nu fie banale, nu pune întrebări al căror răspuns clienţii îl pot da şi fără citirea/auzirea textului. Să fie o întrebare simplă care să îi amintească de o nevoie, produsul promovat oferindu-i soluţia pentru aceasta.
- Nu te grăbi în scrierea reclamei! Se poate ca după 24 de ore să nu-ţi mai menţină entuziasmul şi convingerea.
- Este necesar ca la finalul reclamei să concretizezi detaliile referitoare la comandarea/cumpărarea produsului. Simplifică viaţa clienţilor şi explică-le pas cu pas cum pot beneficia de produsul promovat.
- În cazul unui material gen afiş sau broşură încearcă să eviţi textele încărcate. Cu cât textul este mai simplu, cu atât poate fi mai eficient. Trebuie să ţii cont de faptul că oamenii sunt grăbiţi aproape mereu şi nu au timp sau răbdare să citească textele lungi şi supraîncărcate. Ca să le scurtezi, poţi apela la tehnica pâlniei pentru a oferi un mesaj eficient. Tehnica menţionată se poate aplica în felul următor:
- Dacă ai un site sau blog, în cazul reclamelor foloseşte un text lung care să cuprindă toate beneficiile şi atuurile produsului/serviciului.
- În cazul unui articol, ziar, revistă sau comunicat de presă scrie un text scurt care să conţină doar atuurile şi beneficiile care contează.
- Broşurile sau flyer-ele trebuie să includă doar două atuuri şi două beneficii importante.
- Iar în cazul afişurilor şi al sticker-elor foloseşte un text scurt care să cuprindă doar cel mai remarcabil atuu şi beneficiul cel mai semnificativ.
În concluzie, o reclamă eficientă atrage atenția publicului consumator atunci când este simplă, însă ingenioasă. Și cum o reclamă eficientă este primul pas către o afacere de succes, se impune necesitatea de a aborda tehnicile și ideile menționate mai sus, atunci când vă doriți să vă bucurați de o clientelă vastă și un profit pe măsură.